Sayfalar

Translate

16 Haziran 2014 Pazartesi

MTK İşlemcili Çin Telefonlarında Trojan Tehlikesi

Piyasadaki popüler telefon markalarının birebir aynı görünümlüsü Çinliler tarafından üretilmekte ve ülkemizde de rağbet görmektedir. Özellikle Samsung Galaxy S4,  S5 ve Note 3 ün sahteleri hatırı sayılır miktarda satılmaktadır. Düne kadar pek alakam olmadığı için mevzuya hakim değildim lakin bir arkadaşımın başına gelen durum kaynağı ve çözümü hususunda beni araştırmaya itti ve sizlerle paylaşmak istedim.

İkinci el sitelerinden çok rahat ve çok ucuza temin edilebilen bu telefonlar çeşitli pazarlama hikayeleri ile popüler havasına sokulmakta. Yok efendim bizim telefonlarımız çin malı değil Dubai malı uydurmalarından tutun da navigasyon hikayesine kadar. Esas sorun bunlar değil elbette. Sırayla değineceğim.

Bilmemiz gerekenler ;

1- Bu telefonların hepsi Çin de üretilmektedir. kore malı çakma telefon yoktur. Hele hele Dubai telefon üreten bir fabrikaya sahip değildir. Üzerine etiket basıp bu Dubai bu Kore deyip aynı telefonu çeşit ve kalite alternatifi varmış gibi göstermektedirler.

2- Üzerlerindeki Rom yani cihaz yazılımı sertifika yönlerinden güvensizdir. İllegal şekilde özelleştirilmiş ve telefona yüklenmiştir. Kesinlikle bankacılık işlemleri başta olmak üzere hiçbir özel veriyi barındırmayın. Dil ve Klavye kısmını kontrol edin ve android klavye dışında alternatif klavye yazılımı var ise devre dışı bırakın.

3- Şu ana kadar soruşturduğum cihazların hiçbirinde dahili GPS anteni bulunmamaktadır. Navigasyon olayı mobil veri üzerinden konum tespiti ile yapılmaktadır. Yani Google  Map ya da alternatif Web tabanlı hizmetler ile navigasyon hizmeti sunulmaktadır. Herhangi bir uydu verisi olmadığından dolayı yer tespitinde sapmalar olmakta ve tatmin edici fayda sağlanamamaktadır.

4- EN TEHLİKELİ VE EN ÖNEMLİ MEVZU İSE TROJAN VE VİRÜSLÜ UYGULAMA BARINDIRMA İHTİMALİNİN YÜKSEKLİĞİDİR Kİ CANLI ÖRNEĞİNE ŞAHİDİM. CİHAZ SİZ FARKINDA OLMADAN GÜN İÇERİSİNDE YURTDIŞINA İÇERİĞİNİ BİLMEDİĞİMİZ 40 CİVARI SMS GÖNDERMEKTE VE 4 GÜNDE FATURANIZI 200 TL YE ÇIKARTABİLMEKTEDİR. BİRKAÇ SAATLİK ARAŞTIRMA SONUCU CİHAZDA ARKAPLANDA ÇALIŞAN SMSREG ADINDA BİR HİZMETİN ÇALIŞTIĞINI VE BU UYGULAMANIN KİŞİSEL VERİLERİNİZİ ÇALARAK SMS YOLU İLE GÖNDERDİĞİNİ ÖĞRENDİM. VERİLERİN BİLMEDİĞİMİZ BİR YERE AKTARILMASI KADAR FATURAMIZA VERECEĞİ TAHRİBAT DA EPEY RAHATSIZ EDİCİ. BU UYGULAMAYI CİHAZINIZDA VARSA DEVRE DIŞI BIRAKIN VEYA KALDIRIN. Bir başka makalede uygulamayı devre dışı bırakma veya kaldırma hususunda anlatım yapmaya çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder